Sara Stridsberg, Friederike Mayröcker, Kristina Sandberg, Moa Martinson m.fl. 

I och med Ord&Bild nummer 3:2013 träder tidskriften fram genom en ny form. Och så öppnar vi ett galleri. Vi läser Moa Martinson och undrar vilka möjligheter medborgaren själv har att ta samhällsförbättrande initiativ.

Först ut som konstnär i Ord&Bilds galleri är Ida Lehtonen som intresserar sig för de relationer vi skapar till maskiner, och hur ny teknologi formar oss, våra kroppar och omvärlden. De starkt visuella bilder som publiceras i vårt galleri har sökts upp på nätet med hjälp av ord och fraser ur numret och har sedan bearbetats.

I och med detta nummer inleder vi också en serie som reflekterar över relationen mellan orderna och bilderna. Magnus Bremmer skriver om hur de första fotografierna uppfattades som brutala, som att de gav »samma vigt åt den blanka vestknappen som åt det tindrande ögat.»

Kristina Sandberg skriver personligt om hur Moa Martinsons författarskap gav henne känslan av att det var tillåtet att skriva om de nära, vardagliga erfarenheterna. Therese Svensson läser Mor gifter sig med kunskap om vad ett rasifierat seende gör med de kategorier vi har att beskriva världen med. Medan Tone Schunnesson tar bilder och teman ur författarens liv och romaner in i en expanderande dikt som tar plats i egen rätt.

Konstnären Victor Marx skapade rubriker för några år sedan när han byggde ett bostadstorn som han gav bort till en hemlös. Ebba Jehart skildrar vad som händer när en individ själv tar initiativ till vad som skulle kunna ses som samhällsförbättrande insatser. Vilka rättigheter man har som medborgare, om man ens har rätt att betrakta sig som medborgare, är ofta något som definieras utanför individens räckvidd. Helena Holgersson skriver om en ordning mellan staden och nationen som inte alls är självklar.

Nyskriven prosa av Sara Stridsberg, och nyöversatt av Friederike Mayröcker samt poesi av Gabriel Itkez-Sznap och Kennet Klemets.

Johanne Lykke Holm rescenserar Violencia av Lina Hagelbäck, Anna Hallbergutövat. En kurskorrigering av Anja Utler, Maxim GrigorievDen räddade tungan av Elias Canetti, Maja AndreassonKricket av Per Johansson, Ove SernhedeSavage Messiah av Laura Oldfield Ford och Ulf Karl Olov NilssonGradiva av Wilhelm Jensen.