Beställ vårt senaste nummer »

Beställa nummer

Här kan du läsa om och beställa Ord&Bild-nummer från de senaste åren.

Ett Ord&Bild-nummer har lång livslängd. Ifall du söker äldre nummer kan du hitta dem via vårt arkiv, se fliken uppe i högerkanten. Dessa kan du bara beställa genom att maila ekonomitjanst@natverkstan.net. Vi välkomnar nya prenumeranter med stor värme, och vill du teckna en prenumeration använder du samma mailadress som ovan. Om du vill läsa vad det kostar att prenumerera kan du klicka här.

2013
Omslaget till 5:2013

5:2013

Det här numret av Ord&Bild är ett väldigt litterärt sådant, men det har inget bestämt tema. Inte heller är det uppbyggt kring de ”block” – som vi alltmer börjat strukturera vår tidskrift efter. Den här gången har vi helt enkelt samlat texter som framstått som oumbärliga att publicera. Den här gången ville vi tillvarata tidskriftsformatets potential att breda ut, framför att gå på djup. Sätta samman ett bygge, som genom konstnären Jim Berggrens snygga grenar blir ett slags litteraturläsningarnas halsbrytande klätterträd.

Omslaget till 4:2013

4:2013

Ord&Bild läser Dubravka Ugrešić, och i ett textblock med titeln Forskningens former synar vi hur den på förhand bestämda formen rymmer inbakakade föreställningar som är ett potentiellt hinder för tanken och skrivandet. 4:2013 är också ett nummer som kretsar runt det ofullgångna och fragmentet och skissens som en, ibland, mer adekvat bärare av erfarenheter och kunskaper än den helgjutna formen.

Omslaget till 3:2013

3:2013

Ord&Bild får ny form! Och så öppnar vi ett galleri. Vi läser Moa Martinson och undrar vilka möjligheter medborgaren själv har att ta samhällsförbättrande initiativ. Första konstnären i Ord&Bilds galleri är Ida Lehtonen som utifrån ord och fraser ur numret tagit fram bilder från nätet. Nyskriven prosa av Sara Stridsberg, och nyöversatt av Friederike Mayröcker samt poesi av Gabriel Itkez-Sznap och Kennet Klemets. Och mycket mer.

Omslaget till 1-2:2013

1-2:2013

I det här numret av Ord&Bild följer vi upp Göteborgs poesifestival, som hösten 2012 diskuterade frågor om språk, rasism och vita rum via temat Orientering. Vi vill låta teori och erfarenhet, litteratur och läsningar av litteratur, utgöra kunskap och inspiration till fortsatt arbete med vad som allt mer framstår som de mest akuta frågorna för vår tid.
I detta numret kan du bl a läsa nyskriven poesi av Khashayar Naderehvandi och Elisabeth Hjorth. Vi har också översatt bl a Juliana Spahr, Sara Ahmed och Somaya Ramadan.

2012
Omslaget till 5:2012

5:2012

I nummer 5:2012 publicerar vi, i likhet med för ett år sedan,
utdrag ur konstnärliga forskningsprojekt.
Med bland andra Helga Krook och Maria Zennström.
Numret innehåller även ett block om författaren Tage Aurell.

Omslaget till Djur

Djur

Djuren är något vi använder, i drömmar om att skapa en armé av superapor, eller för att illustrera hur maken bör uppfostras. Eller så får de fungera som projektionsytor för en gemenskap, mer genuin, och ursprunglig, än den med människor. Har vi ens förmågan att se djur? Tror vi att det är en människa i apkostym som sitter i trädet och betraktar oss? Har vi kanske rent utav drabbats av någon sorts djurblindhet?

Omslaget till Novellen

Novellen

Läs noveller av Dorothee Elmiger, Aslı Erdoğan, Tova Gerge, Magnus Hedlund, Péter Hendi, Claire Keegan, Annika Korpi, Magnus Mills, Aleksander Niedziela, Caterina Pascual Söderbaum.

Omslaget till Vad är mat och vad är annat?

Vad är mat och vad är annat?

Vid närmare betraktande framstår lunchen som ett komplext system, som ställer oöverskådliga krav på kunskap och kännedom om farligt och ofarligt. Vårt och andras.

Hur långt har burken med kikärtor forslats? Hur såg insidan på konservburken ut som de krossade tomaterna låg i? Är köttet närproducerat? Ord&Bild har gjort ett temanummer om Mat som genomsyras av frågan om vad som är och vad som inte är mat.

Omslaget till 5:2011

5:2011

Utdrag ur två avhandlingar i konstnärlig forskning. Tina Carlssons text ”Utsikt från en grästuva”. Fredrik Nyberg skriver om Ilmar Laaban. Lisa Ehlin framhåller hackern som den nya filologen, Erik Andersson skriver om Frans G Bengtssons polaressäistik. Marie Norin om Dorothee Elmigers bok Inbjudan till de våghalsiga, Sara Hallström om Aase Bergs Liknöjd fauna. Nyskriven novell av Mats Kolmisoppi, poesi av Kristofer Folkhammar, Eivind Hofstad Evjemo och Jonas Brun.

2011
Omslaget till Kritik

Kritik

Susanne Christensen flätar hår, John Swedenmark läser Olof
Lagercrantz dagböcker, Naima Chahboun besöker Sparta, Martin Högström städar, Beata Agrell gräver på tvären, Jesper Brygger som sin egen läsare, Leif Holmstrand hatar… I ett Ord&Bildnummer som skrapar lite på litteraturkritikens genregränser.