nytt nummer ute

4 2015: 1980-talet

 Vi gjorde ett besök i 1980-talet och fann punk och stroboskopblixtrande dansgolv, fasta identiteter och en vilt sprattlande feminism, järnridå och kallt krig, högborgerlig militarism och en jämlik ojämställd värnplikt. Bland de medverkande finner ni Håkan Forsell till häst, Lina Ekdahl inlindad i tygtrasor, Marit Kapla med en direktrapport från Palmemordet, Anna Gavanas bland stockholmska DJ:s och Nina Lekander bland feministiska förebilder och dilemman, bland annat. Kritikdelen bjuder på 80-talslitteratur, och hela numret på mycket konst och fotografi.

 

nytt nummer ute!

3 2015

I nummer 3/2015 av Ord&Bild följer vi bland annat med fotografen Fadi Khatab till krigets Syrien. Vi tänker på tacksamhet med poeten Marina Tsvetajeva, drömmer och mardrömmer om USA tillsammans med idéhistorikern Michael Azar, besöker New Orleans tio år efter Katrina tillsammans med poeterna Katie Ford och Kalle Hedström Gustafsson, jagar efter det efterlängtade Malgudi i sällskap av författaren Zac O'Yeah, samt mycket annat.

Nytt nummer 5/2014: grekland

Antonis Vradis om tiden och metron, utdrag ur Aris Fioretos nya roman, Kajsa Ekis Ekman om Sun Axelsson, Thea Potter om stenkastandets arkeologi och mycket mer.

Release I Göteborg 14/10

den Urbana Fronten

Backaplan ska förvandlas till Göteborgs nya skyltfönster för hållbar stadsutveckling. Katarina Despotovic och Catharina Thörn synliggör i Den urbana fronten en stadsutveckling som gynnar vissa grupper på bekostnad av andra. Kvällen inleds med ett samtal mellan författarna och Mattias Hagberg. Några utdrag från kommande kortfilmer utlovas också. Det bjuds på dryck och snacks. Varmt välkomna till Litteraturhuset, 14/10 kl. 18:00. Ett samarbete mellan Arkitektur Förlag, Ord&Bild och Institutionen för Kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet.

 

nytt nummer:

"Svensk rapsodi i svart"

Med Ylva Habel som gästredaktör utforskar Ord&Bild denna gång afrodiasporiska uttryck och erfarenheter i Sverige. Ett nummer fullmatat med konst. poesi, essä och debatt. Med bland andra Johannes Anyuru, Lena Sawyer, Andrea Davis Kronlund, Elisabete Cátia Suzana och ett färgsprakande omslag av Fatima Svendsen. "En antologi som är befriande i sitt spretiga tilltal" tycker kulturnytts Simon Sarnecki. Lyssna på recensionen här.

19 mars i göteborg:

en kväll om grekland

Ord&Bild bjuder in till ett samtal om livet och kulturen i dagens Grekland. Medverkar gör Kajsa Ekis Ekman, Eleftheria Gerofoka och Aris Fioretos. Samtalledare är Ann Ighe. Kom till Litteraturhuset på Heurlins plats 1, 19 mars klockan 18.00. Fri entré!

5 2007.png

Nobelpriset till Svetlana Aleksijevitj

Vi hyllar vår medarbetare Kajsa öberg lindsten

Kajsa är sedan länge en av tidskriftens  medarbetare. Översatt och kommit med idéer. Skrivit texter. Vi vill hylla en av de översättare som med sitt hårda och enträgna arbete gör tidskriften möjlig. Omslaget ovan är från Ord&Bild 5 2007. Där introducerade och översatte Kajsa tio författarskap från de ryska språksfären. Hurra och grattis till Svetlana, Kajsa och förlaget Ersatz

 

 

Dagens Nyheters Maria Schottenius om senaste numret av Ord&Bild:

Det nummer av Ord & Bild, som just kommit, höll på att inte kunna framställas. Det känns därför som en triumf att det faktiskt existerar, och att det blivit så lyckat.

Läs hela recensionen här.

 

 

LYSSNA PÅ ORD&BILD SOM PODCAST: KROPP & HUD

Konstruktionen av kroppar och hud. Om vulvan genom historien, och om varför asiaters hudfärg kom att beskrivas som gul. Medverkande bla: Ann Marie Tung Hermelin, Frida Sandström, Liv Strömquist. Lyssna här.