AKTUELLT NUMMER

Nr 1 2023: Restaurangen och maten vi äter

Detta nummer handlar om var, vad och hur vi äter. En restaurang har en entré, en personalingång, ett varuintag, ett avlopp och ventilation. Kanske en bakdörr där cykelbuden släpps in. Vi tar oss an både restaurangen och maten från olika håll, och frågade därför ett antal skribenter, poeter och konstnärer vilken ingång de skulle vilja ta.

Läs den redaktionella inledningen här!


Aktuella enkelnummer kostar 120 kronor, dubbelnummer kostar 150 kronor + porto. Alla äldre enkelnummer kostar 70 kronor och dubbelnummer kostar 100 kronor + porto. Beställ genom att skicka ett mejl till ekonomitjanst@natverkstan.net.

Letar du efter ännu äldre nummer av Ord&Bild? Projekt Runeberg har digitaliserat nummer av Ord&Bild mellan 1892 – 1952. Du hittar dem på deras hemsida här.


– 2015

Nr 5 2022: Jonas Mekas /Våtmarker

I december 2022 skulle konstnären, poeten och filmaren Jonas Mekas fyllt 100 år. Vi uppmärksammar hans långa liv och verk i text och bild. Och våtmarker går som en röd tråd genom detta nummer. Eller ska vi skriva ett fuktigt stråk? Det handlar även om skrivande: Om dokumentär poesi, postmodernism, autistisk kärlek – och poesiåret 2022

 

Nr 4 2022: Arkivet

Arkivet: Ett nummer om DDR, Frauenliebe, fröbanker, minnesbrunnar, mänskliga kvarlevor, Sydafrika, cykelflykt, Sasja Filipenko, Lotte Hahm, William Kentridge och en samling med insekter från Perm.

 

Nr 2-3 2022: Barn, Teve, Kulturarv

Detta bildrika nummer kretsar kring kultur för barn, som oftast görs av vuxna med eller utan en medveten agenda, och också om vad konsten och kulturen vi mötte som barn betyder för oss som vuxna, vilka spår den lämnat i oss om man så vill.

SLUTSÅLT – Som prenumerant kan du läsa den i O&B digitalt!

 

Nr 1 2022: Exofiktion / Iran

Många av bidragen i detta nummer vittnar om en spänning mellan Iran och dess gestaltning såväl i som utanför landet. Vi ger inte några anspråk på att presentera en helhetsbild. Tvärtom.

 

Nr 5 2021: Belarus / Grävskopor / Plattformsarbete

Det här numret kan möjligen låta sig beskrivas som ett slags lägesrapport, en avstämning inför valåret och Ord&Bilds hundratrettioåriga utgivningsår. Ord&Bild har träffat poeten Dimitrij Strotsev och samtalar om poesi, motstånd och Belarus. Anders Teglund reflekterar kring situationen för plattformsarbetare. Ann Ighe skriver om stadsdelen Hagas förvandlingar sedan åttiotalets kamp mot grävskoporna.

 

Nr 3-4 2021: Urban konst

Ett tidskriftsnummer om urban konst öppnar omedelbart upp för frågor. Vilken urbanitet? Vilken konst? Hur förhåller den sig till institutionen och samtidskonsten? Att numret dessutom görs tillsammans med Daniel Terres och Patrik Haggren som arbetar i den offentligt finansierade verksamheten »urban konst» vid Göteborgs Konsthall lägger till fler lager.

 

Nr 2 2021: James Baldwin

Detta nummer av Ord&Bild redigeras ett år efter mordet på George Floyd, som utlöste medborgar-rättsprotester över hela världen. James Baldwin har blivit en av de mest citerade författarna det senaste året tillsammans med Maya Angelou och Angela Davis, inte minst i relation till Black Lives Matter. Detta nummer präglas av den enkla frågan: vilken är Baldwins betydelse idag?

Andra upplagan, första upplagan slutsåld

 

Nr 1 2021: Qalam – Allt vi gör med språket

Kollektivet Qalam har tagit över 2021 första nummer av Ord&Bild och vi får följa med på en resa i skrivandets processer. Genom transkriberade samtal som utgör ett slags ryggrad för numret möter vi Qalam och de skribenter som har varit närmast det redaktionella arbetet. Numret berättar även Qalams egen historia. Tidigare deltagare bidrar med ”ekon” och vi kan läsa om hur författarskolan, som i flera år drivits tillsammans med Johannes Anyuru, vuxit till ett polyfont kollektiv.

 

Nr 5 2020 Tema: Arbetets mening/Platsrapporter

Vad händer nu när vi har öppnat Foodoras ask? Kan man översätta en plats? Hur gör Erik Andersson när han finner världen i Västergötland? Kan arbete vara frigörande? Vi undersöker alla dessa frågor plus många fler, och ger er kritiska läsningar av nya verk av Rasmus Landström, Eirik Høyer Leivestad och Scholastique Mukasonga, samt samlingsverk från Jorge Luis Borges och Paul Celan.

 

Nr 4 2020: Kris/ Sylvia Plath / Giannis Palavo /Leibniz/ William Morris

Det är september 2020 och vi i försöker göra som pojkarna i Ikram Abdulkadirs omslagsfoto, som också dyker upp i hennes fotoessä “Bröder”: se ut genom fönstret och in i världen. Här finner ni essäer om Leibniz och existentialismen, William Morris romanser och historien om hur Sylvia Plath kom till Sverige. Därtill noveller av Giannis Palavos och dikter av Johanna Ekström.

 

Nr 3 2020: Coronavår

Ord&Bild 3 2020 kom till under en pandemi. Vi är inte ett nyhetsmedium. Men hur skulle vi kunna ignorera den enorma rörelsen över världen och alla gränser som raskt rycktes upp till samma eller högre höjder än vi sett på många decennier. Kanske borde vi ändå göra ett nummer om vad som kommer efter corona? Men att formulera ett efter corona när vi befann oss mitt i förde naturligtvis med sig en rad problem. Ändå kände vi på Ord&Bild ett behov av att åtminstone ställa frågorna.

 

Nr 1-2 2020: Indien & Europa

I numret utforskas “Indien” och “Europa” och dessa två entiteters blickar på varandra. Kan man från europeiskt håll förstå något om sin egen belägenhet genom att vända blicken mot Indien och vice versa? Sex skribenter från Indien och Europa möttes under några veckor i svenska Strömstad. Det resulterade i essäer om bland annat existentialism i indisk litteratur, flyktingskap och konstnärlig identitet, religiositet i indisk och europeisk film och mycket mer.

 

Nr 5 2019: Kulturpolitik

Detta nummer bjuder på ett överflöd av essäistik, som tar oss till Hebriderna, Italien och Luleå. Dessutom blir det litteraturkritik, en novell, samt ett temablock om kulturpolitik. Ett område som hettar till, i kommun efter kommun.

 

Nr 3-4 2019: Brev

Kommer brevets idé att överleva flytten in i det snabbare, elektroniska transportnätet, där handgreppet om pennan och rörelserna över papperet ersatts av fingertoppars tryck mot tangenter och displayer? Vi ville göra ett temanummer om brev. För vi visste att brev betyder något alldeles särskilt, uppenbarar särskilda frågor. Numret handlar om brev som frågor och svar, som litteratur och förtvivlad bön. Om brev som kommer bort och brev som kommer fram, om brev som kärlek och om brev som fördömd form.

SLUTSÅLT – Som prenumerant kan du läsa den i O&B digitalt!

 

Nr 2 2019: Europa

Våren 2019, som bland annat har präglats av valet till EU-parlamentet, gör Ord&Bild ett temanummer om Europa med fördjupande text och bild kring Europa som funktion, idé och litterär plats. Det handlar bland annat om flyktinglägrens Grekland, att leva i skuggan av katastrofen på vulkanen Vesuvius sluttningar, hur Francotiden fortfarande märks i de spanska institutionerna och om vikten av att minnas respektive behovet att glömma tiden före 1989

 

Nr 1 2019: Science Fiction

Vi presenterar en novell av fantastikens drottning Ursula K. Le Guin, först publicerad 2018 och här nyöversatt till svenska av Lena Jonsson. Joni Hyvönen spårar dystopin och det ktoniska i den svenska 2010-talslitteraturen, här finns ett e-postsamtal med avstamp i filmatiseringen av Harry Martinsons rymdepos Aniara, essäer om drömmar och J.G. Ballard, ny dikt av Pär Thörn, bilder av konstnären Trinidad Carrillo och recensioner av verk av Cixin Liu, Angela Carter och Zygmunt Bauman, bland mycket annat.

 

Nr 5 2018: Kultur-revolutionen

Gästredaktören Göran Sommardal har samlat debattinlägg, dikter, självbiografisk prosa om och från Kulturrevolutionen i Kina. Dessutom nytolkar Jila Mossaed och Lars Andersson den persiske poeten Hafez, Jonas Rasmussen introducerar den danske poeten Rasmus Nikolajsen och Marit Kapla vandrar genom Värmland i fotspåren efter Ellen Key och Selma Lagerlöf.

 

Nr 4 2018: Kontrollerad extas

Vi öppnar för extasen, ibland kontrollerad, ibland mer hämningslös. Jenny Högström gör det med dikt, Magnus Haglund följer ABBA genom det svenska 70-talet, och låter ljudbilden krocka med Kerstin Ekmans och Lars Gustafssons romaner från samma tid. Det blir också manliga orgasmer, gatukonst, rapport från en konstbiennal i Dakar, tidspolitik och mycket mer.

 

Nr 2-3 2018: Protest!

Med avstamp i 1968 undersöker vi med hjälp av gästredaktörerna Catharina Thörn och Håkan Thörn protestens olika former allt sedan dess. Det handlar om vänsterpolitik i USA, urfolks protester i Sverige och Australien, sena tiders stadsuppror, musikens roll för proteströrelserna och Ortens konstfestival. Stefan Jonsson skriver om protestens poetik och vi trycker Segal Mohameds dikter.

 

Nr 1 2018: Samtidens politiska former

Idéhistorikern Karolina Enquist Källgren beskriver hur kampen om Kataloniens vara eller icke vara som självständig stat blev ett exempel på hur samtidens politiska former håller på att förändras. I numret finns även bland mycket annat texter om Hugh Hefner och om debatten om Bokmässan och Nya Tider samt dikter och noveller av Lina Hagelbäck, Daniel Mårs & Charlotte Qvandt, Pär Thörn, Steve Sem-Sandberg och Jon McGregor.

 

Nr 5 2017: LYUBOV – Kärlek på ryska

Det är kärlek vi måste tala om i vår polariserade tid, menar den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj i en intervju i Ord&Bild nr 5 2017. Hela numret utgår från den film hon gjort tillsammans med Staffan Julén: LYUBOV – kärlek på ryska, och är även katalog för den utställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm där filmen visades.

 

Nr 4 2017: 125 år

I vårt jubileumsnummer skildrar 13 skribenter tiden, snarare än tidskriftens historia. Helt nyskrivna texter, en för varje decennium sedan 1892, av Malin Nord, Aino Trosell, Kristina Fjellkestam, Ulrika Knutson, Hanna Nordenhök, Agneta Pleijel, Ann-Marie Tung Hermelin, Jila Mossaed, Mara Lee, Judith Kiros och Evelina Johansson. Tillsammans med två arkivtexter av Lydia Wahlström och Sylvia Plath tecknar de en bild av det förflutna men också i allra högsta grad av vår samtid.

 

Nr 2-3 2017: På plats

Vi ägnar ett helt nummer åt platsen och dess karaktär och betydelse. Och åt människorna som befolkar den. De som ibland väljer sin plats och ibland inte. Läs om Slemani, Dawson City, Osebol, Dublin, Helsingfors, Tarangire, Ställberg, Las Palmitas, Beckomberga, Polesien, Handsjöbyn och Belgrad!

 

Nr 1 2017: Byråkrati

I en tid när byråkratin har allt större inflytande över människors liv försöker Ord&Bild komma bortom stereotyperna. Går det att föreställa sig en kritisk byråkrati? Finns det utrymme för ett politiskt motstånd inom eller genom en byråkrati? Läs om emotionernas roll i rättsystemet, vad som hände med feminismen i jämställdhetspolitiken, kommunernas samling av lös konst, statistik som verktyg för ökad jämlikhet och en avhandling om kontorspapper.

 

Nr 5 2016: Antibiotikaresistens

Redan nu dör 700 000 människor per år i världen på grund av att antibiotika inte längre biter. Vi bad en läkare, en statsvetare, en filosof och en författare att beskriva problemet med antibiotikaresistens och de, dessvärre högst eventuella, lösningarna. Det är texter om en hårresande framtid – läs dem! Och så publicerar vi en specialskriven, brännande text av den brittiske postkoloniale teoretikern Paul Gilroy, om havet som binder oss samman och om "den banala godheten" som hoppet för en ny europeisk humanism. 

 

Nr 3-4 2016: Kulturarv

Det är dags att skärskåda det politiskt omstridda begreppet kulturarv. Har vi någonsin pratat så mycket om det? Och har vi någonsin varit så osäkra på vad det egentligen betyder? I numret undersöker vi kulturarv ur en rad olika perspektiv. För när det antropologiska kulturbegreppet och idéer om att kultur kan ärvas av specifika befolkningsgrupper firar triumfer i extremhögerns kulturpolitik samtidigt som en kritisk, dekonstruerande tendens har skapat delvis nya berättelser om det vi trodde att vi visste – då är begreppet kulturarv, som delar och helhet, av högsta intresse.

 

Nr 2 2016: Kreditupplysningstid

De senaste decennierna har vardagsliv och kultur flätats samman med den globala ekonomin på ett sätt som kommit att kallas finansialisering. Med hjälp av forskare och konstnärer fördjupar vi oss i den processen och dess effekter. Texterna berättar bland annat om en finansutbildning i samspel med kommersiella aktörer och överskuldsatta som känner sig som andra klassens medborgare. En kreditupplysningstid där medborgarna är transparenta och andra aktörer verkar i skuggorna.

 

Nr 5-1 2015/16: Guld

Det särskilda temat för det här numret, guld, har sprungit ur en längre tids samtal mellan Ord&Bild och Museet för glömska i Norrköping. Vi ville förstå den hunger som följt på finanskriserna och som också samexisterar med guldexploateringsprojekt av aldrig tidigare skådade proportioner – i Grekland, Peru, Brasilien, Kanada, Kongo och fler platser runt om i världen. Men vi ville också undersöka guldets laddning och bedräglighet, dess fruktansvärda baksidor och det motstånd som mobiliseras varhelst människor tvingas ta konsekvenserna av guldutvinningen.

 

Nr 4 2015: 1980-tal

Vi gjorde ett besök i 1980-talet och fann punk och stroboskopblixtrande dansgolv, fasta identiteter och en vilt sprattlande feminism, järnridå och kallt krig, högborgerlig militarism och en jämlik ojämställd värnplikt. Bland de medverkande finner ni Håkan Forsell till häst, Lina Ekdahl inlindad i tygtrasor, Marit Kapla med en direktrapport från Palmemordet, Anna Gavanas bland stockholmska DJ:s och Nina Lekander bland feministiska förebilder och dilemman, bland annat.

 

Nr 3 2015

Sommaren och hösten 2015 präglas av flyende människor. Såväl politisk retorik som praktik runt om i dagens Europa visar förskräckande ofta sin oförmåga att omsätta begrepp som universalism och människovärde i faktisk handling. I detta nummer publiceras fotografen Fadi Khatabs bilder, vilka skildrar den värld han likt så många andra människor i Syrien tvingats fly. Kalle Hedström Gustafsson skriver om poesi efter stormen Katrina. Klas Rönnbäck tar oss med källkritisk nit ner i ett slavskepps lastrum, och ifrågasätter härifrån idén om en självreglerande mekanism som ger kapitalisten impulser att agera humant.

 

Nr 1-2 2015: »Svensk rapsodi i svart«

År 1969 gjorde Ord&Bild ett temanummer om black power. Ord&Bild vände sig den gången till USA. I efterdyningarna av mediala diskussioner om representation av svarthet i barn- och populärkulturen såväl som att afrosvenskars utsatthet för rasism uppmärksammats genom bland annat afrofobirapporten, frågade vi oss hur ett motsvarande tema om svarta erfarenheter, kultur och motstånd här i Sverige skulle kunna se ut idag. Gästredaktör Ylva Habel.

Nr 5 2014: Grekland

I detta nummer rör sig Ord&Bild genom Grekland, genom tunnelbanan i Aten, gruvbyar i Halkidiki, diktaturens 1960- och 70-tal. Krisen var aldrig vårt huvudtema när vi började arbeta med Grekland. Men krisen – krisios för att använda poeten Orfeas Apergis ödesmättade term – sätter sina tydliga spår. Skall jag stanna eller lämna? Som inskjutna ögonblick bland de övriga bidragen i numret finns berättelser från människor om vad det innebär att leva i Grekland, just nu.

 

2012 – 1999

Nr 4 2012: Var är djuren?

Vi gjorde ett experiment. Trots världslitteraturens alla varnande berättelser sammanförde vi forskare, författare och konstnärer på en herrgård, och gav dem i uppdrag att skapa ett nytt djur. Ord&Bild nummer 4 2012 undersöker relationen mellan människa och djur. Läs bl.a. om  Timothy Treadwell, som tillbringade tretton år i Alaskas inland i sällskap av björnar.

 

Nr 1-2 2012: mat

Karl Palmås och Jonas Lindberg om gödsel som kitt och sprängmedel, Naja Marie Aidt bjuder på middag, och mycket mer.

 

Nr 5 2011

Tina Carlsson betraktar himlen, Lisa Ehlin om hackern som den nya tidens filolog, Fredrik Nyberg och oiN läser poesi och mycket mer.

 

Nr 3 2011: Samtal om skapandet

I resultatet av valet 2010 söker Ord&Bild nya ord, ett nytt språk. I samtal med Ann-Marie Ljungberg, Steve Sem-Sandberg, Sara Stridsberg och Birgitta Trotzig om skrivandet och författarskapet.

 

Nr 1-2 2011: Barn

Barnfattigdomens utbredning, surrogatmödraskapets vara eller inte vara, storleken på förskolegrupper, skolans kommunalisering: frågor som rör barn och barnafödande pressar oss på etiska och politiska ställningstaganden. För trettiofem år sedan gjorde Ord&Bild ett temanummer med rubriken »Barnet och samhället». Ett tema vi tyckte att det var dags att återvända till.

 

Nr 5 2010: Dokument, Dokumentär, Dokumentation

Dokumentet kan användas för att göra människor synliga, men kan också lägga beslag på en verklighetsbeskrivning, så att en annan – möjligen sannare – skyms. Slaget om dokumentet, hur det ska användas och tolkas, och vad det kan bevisa eller vederlägga, är inte en gång för alla avgjort. Det pågår här och nu.

 

Nr 4 2010: Andra sidor

Detta nummer av Ord&Bild intresserar sig för andra sidor, de sidor som först inte syns – eller kanske knappt finns – men som visar sig när saker och ting ställs på ända. De sidor man inte fick se, de sidor man inte förmådde se, de sidor man inte ville se.

 

Nr 1-2 2010: Haveriet

Det som havererat kan inte repareras – man tvingas bygga nytt. Numret diskuterar Berlinmurens fall, språkligt haveri och Sovjetunionens kollaps.

 

Nr 3 2010: litteratur & genre

Med Alan Asaid, Anne Carson, Torbjörn Elensky, Bernhard Ellefsen, Gunnar D Hansson med flera.

 

Nr 4 2009: Latinamerika

Med Lyn Di Iorio, Rujana Jeger, Fernanda García Lao, Cíntia Moscovich, María Negoni, Ricardo Piglia, Antonio Ungar och många fler.

 

Nr 3 1999: manuel castells

Manuel Castells letar utvecklingsmöjlighetet, Jürgen Habermas om bestialitet, Nina Björk shoppar med Madame Bovary och Jan Svenungsson umgås med Hebdomeros.

 

Nr 5 2006: kapitalismen som religion

slutsålt