Decenniernas siffermagi: 1980-talet som tid, plats och rum

Sekelmagin är stark inom den moderna västerländska historieuppfattningen, och utgör ofta ett första raster för att hitta i den förflutna, med tidslinjer och årsringar kartlagda tiden: ”sjuttonhundratalet”, ”nittonhundratalet” et cetera. Decenniemagin däremot styr framförallt vår förståelse av det senast förflutna århundradet. Inte så märkligt, vi ser detaljerna bättre när de ligger närmare i tid, och fler av oss verkligen har varit där. "Där" eftersom tiden för oss ofta också utgör en plats.

Read More

Ord&Bild 4 2015: 1980-talet

Vi gjorde ett besök i 1980-talet och fann punk och stroboskopblixtrande dansgolv, fasta identiteter och en vilt sprattlande feminism, järnridå och kallt krig, högborgerlig militarism och en jämlik ojämställd värnplikt. Bland de medverkande finner ni Håkan Forsell till häst, Lina Ekdahl inlindad i tygtrasor, Marit Kapla med en direktrapport från Palmemordet, Anna Gavanas bland stockholmska DJ:s och Nina Lekander bland feministiska förebilder och dilemman, bland annat. Kritikdelen bjuder på 80-talslitteratur, och hela numret på mycket konst och fotografi.

Read More

Ord&Bild 3 2015

I nummer 3/2015 av Ord&Bild följer vi bland annat med fotografen Fadi Khatab till krigets Syrien. Vi tänker på tacksamhet med poeten Marina Tsvetajeva, drömmer och mardrömmer om USA tillsammans med idéhistorikern Michael Azar, besöker New Orleans tio år efter Katrina tillsammans med poeterna Katie Ford och Kalle Hedström Gustafsson, jagar efter det efterlängtade Malgudi i sällskap av författaren Zac O'Yeah, samt mycket annat.

Read More

Ord&Bild 1-2 2015: Svensk rapsodi i svart

Med Ylva Habel som gästredaktör utforskar Ord&Bild denna gång afrodiasporiska uttryck och erfarenheter i Sverige. Ett nummer fullmatat med konst. poesi, essä och debatt. Med bland andra Johannes Anyuru, Lena Sawyer, Andrea Davis Kronlund, Elisabete Cátia Suzana och ett färgsprakande omslag av Fatima Svendsen. "En antologi som är befriande i sitt spretiga tilltal" tycker kulturnytts Simon Sarnecki. Lyssna på recensionen här.

Read More