Ett tidskriftsnummer om urban konst öppnar omedelbart upp för frågor. Vilken urbanitet? Vilken konst? Hur förhåller den sig till institutionen och samtidskonsten? Att numret dessutom görs tillsammans med Daniel Terres och Patrik Haggren som arbetar i den offentligt finansierade verksamheten »urban konst» vid Göteborgs Konsthall lägger till fler lager. Därför är det kanske inte så märkligt att numret är både mångsidigt och bildrikt.
Read More
Detta nummer av Ord&Bild redigeras ett år efter mordet på George Floyd, som utlöste medborgarrättsprotester över hela världen. James Baldwin har blivit en av de mest citerade författarna det senaste året tillsammans med Maya Angelou och Angela Davis, inte minst i relation till Black Lives Matter.
Detta nummer präglas av den enkla frågan: vilken är Baldwins betydelse idag? Vi har försökt att närma oss angelägenheten genom olika temperament och sensibiliteter, och det blir uppenbart att alla skribenter och konstnärer också är läsare, som ibland möts, ibland tar helt olika vägar genom samma författarskap.
Read More
Kollektivet Qalam har tagit över årets första nummer av Ord&Bild och vi får följa med på en resa i skrivandets processer. Genom transkriberade samtal som utgör ett slags ryggrad för numret möter vi Qalam och de skribenter som har varit närmast det redaktionella arbetet. Numret berättar även Qalams egen historia. Tidigare deltagare bidrar med ”ekon” och vi kan läsa om hur författarskolan, som i flera år drivits tillsammans med Johannes Anyuru, vuxit till ett polyfont kollektiv.
Read More
Tidsenligt blev 2020 års sista nummer framflyttat, men nu är det här! Vad händer nu när vi har öppnat Foodoras ask? Kan man översätta en plats? Hur gör Erik Andersson när han finner världen i Västergötland? Kan arbete vara frigörande? Vi undersöker alla dessa frågor plus många fler, och ger er kritiska läsningar av nya verk av Rasmus Landström, Eirik Høyer Leivestad och Scholastique Mukasonga, samt samlingsverk från Jorge Luis Borges och Paul Celan.
Read More
Det är september 2020 och vi i försöker göra som pojkarna i Ikram Abdulkadirs omslagsfoto, som också dyker upp i hennes fotoessä “Bröder”: se ut genom fönstret och in i världen. Till skillnad från perspektivet i vårt förra nummer så letar våra blickar sig nu företrädesvis under, över och bortom det pandemiska raster som så mycket av vår tid filtreras genom. Här finner ni essäer om Leibniz och existentialismen, William Morris romanser och historien om hur Sylvia Plath kom till Sverige. Därtill noveller av Giannis Palavos och dikter av Johanna Ekström. Läs innehåll och redaktionell inledning här.
Read More
Ord&Bild 3 2020 kom till under en pandemi. Vi är inte ett nyhetsmedium. Men hur skulle vi kunna ignorera den enorma rörelsen över världen och alla gränser som raskt rycktes upp till samma eller högre höjder än vi sett på många decennier. Kanske borde vi ändå göra ett nummer om vad som kommer efter corona? Men att formulera ett efter corona när vi befann oss mitt i förde naturligtvis med sig en rad problem. Vi är lika kvar mitt i när vi skickar till tryck den här gången. Ändå kände vi på Ord&Bild ett behov av att åtminstone ställa frågorna.
Read More
I Nr 1-2 2020 utforskas “Indien” och “Europa” och dessa två entiteters blickar på varandra. Kan man från europeiskt håll förstå något om sin egen belägenhet genom att vända blicken mot Indien och vice versa? Sex skribenter från Indien och Europa möttes under några veckor i svenska Strömstad. Det resulterade i essäer om bland annat existentialism i indisk litteratur, flyktingskap och konstnärlig identitet, religiositet i indisk och europeisk film och mycket mer. Läs innehållsförteckning och den redaktionella inledningen här!
Read More