Poeten Fatemeh Ekhtesari skriver om hur synen på tro och religionsutövning har förändrats över tid i Iran, och om hur poesin har fått en stor betydelse för många kvinnor som lever i ett land där religionen är påtvingad.
Read MoreSpårändringar – en resa till Yttre Hebriderna
I Erik Anderssons essä följer vi med på en resa till de Yttre Hebriderna, där vi får avlyssna samtal kring samhällsliv och djurliv.
Read MoreUrban konst i toleransens tid
Vad är urban konst, vad kan den vara och hur avgränsas den? Läs Patrik Haggren och Daniel Terres text om kulturpolitik, graffiti och Pixação, tolerans, segregation och makt.
Read MoreNederlagets landskap
“Förlorarna slutar aldrig att begrunda de tusen olika sätt de har förlorat på” skriver Håkan Forsell i denna essä om den tyska återföreningen, de stora kvarstående sociala skillnaderna efter denna, och den apokalyptiska bildvärld som vi kan hitta i “nederlagets landskap”. Spåren går från Thomas Müntzer över Werner Tübke till dagens missnöjda medborgare.
Read MoreBarnet måste försvaras
Under senhösten -22 utbryter en debatt om sagostunder, med dragqueens som berättare, på svenska bibliotek. Vissa kräver att de omedelbart avbryts, en politiker kallar arrangemanget “motbjudande”, andra välkomnar och värnar bejakandet av barns läslust. I det här samtalet, mellan Andjeas Ejiksson och Maria Brock, som ägde rum före den aktuella debatten, får vi perspektiv på hur och varför värnandet om barnen är politiskt i vår tid, med exempel från såväl Sverige som Ryssland, Tyskland och USA.
Read MorePoesi efter Butja. Serhij Zjadan om Ukraina, Ryssland och om vad kriget kräver av vårt språk
Serhij Zjadan är en ledande författare i dagens Ukraina. Han lever och verkar i Charkiv. I oktober i år mottog han den tyska bokhandelns fredspris – Friedenspreis des Deutschen Buchhandels. Vid utdelningsceremonin höll han följande tal, som vi nu kan publicera i David Szybeks översättning.
Read MoreEn misslyckad aktion är bättre än att somna framför TV:n
Kan husockupationer förstås som meningsfulla försök att skapa frizoner och kämpa mot gentrifiering, eller är de fruktlösa försök, dömda att misslyckas? Ann Ighe skriver här om 1980-talets husockupationer i Haga, om punk, kulturarv och det hon kallar det direkta handlandets gemenskap.
Read More