Nino Mick om poesiåret 2022

Vi bad tre kritiker summera poesiåret 2022. Nino Mick skriver här om scenpoesin, SM i poetry slam och återväxten av scenpoeter efter pandemin.

Read More

Jenny Högström om poesiåret 2022

Hur var poesiåret 2022? Jenny Högström gör ett antal nedslag i det gångna årets poesiutgivning och lyfter alltifrån debutanter som Niko Erfani och Sorin Masifi till välkända namn som Göran Sonnevi. För att nämna några få.

Read More

UKON om poesiåret 2022

Vi bad tre kritiker summera poesiåret 2022. Deras texter är också underlag för ett samtal på Göteborgs Litteraturhus den 7:e december. Först ut är UKON, som bland andra skriver om Helena Österlund, Iman Mohammed och Kristina Lugn.

Read More

Kritik: Anneli Jordahl om Édouard Louis "Att förändras: En metod"

I Att förändras: En metod tar Édouard Louis vid där den framgångsrika debuten Göra sig kvitt Eddy Bellegueule slutade. Anneli Jordahl kallar den nya boken för en klassresans manual, men undrar hur författarskapet ska fortsätta framåt efter denna bok.

Read More

Kritik: Erik Bergqvist om Georg Trakl

“Om somliga poeter får vi titt som tätt höra att liv och dikt inte går att separera. Det stämmer säkert ibland. Åtminstone kan det, om vi sitter inne med biografiskt stoff (av en viss typ), visa sig svårt att läsa poesin så att säga ifred. Georg Trakl (1887–1914) är ett sådant exempel.” Erik Bergqvist om den expressionistiska poeten Georg Trakl.

Read More

Kritik: Mathias Wåg om Sent i november av Tove Jansson

“Det går att leva på andra sätt, relatera på andra sätt till varandra. Bortom identitet och representation. Att vara tillsammans och få vara ensamma, hitta en gemenskap i ensamheten. Den gemenskap som uppstår i Muminhuset, vid muminfamiljens frånvaro, är det Agamben kallar en livsform.” Mathias Wåg om Mumin, Agamben och att skriva sig fri.

Read More