Inför ett samtal på Göteborgs Litteraturhus fredag 23/2 bad vi tre kritiker kommentera debutantåret 2023. Först ut är Ingrid Elam som skriver om Karl Kofi Karl Ahlqvists Ingen ro om natten, Edgar Corveras Vi, Annika Norlins Stacken, Kristin Nords Utanpåverket, Sanna Samuelssons Mjölkat och Jävla karlar av Andrev Walden.
Read MoreKritik: Sara Abdollahi om Andrzej Tichýs "Händelseboken"
“Kanske har vi också glömt att det finns ett språk som inte säljer ut sig själv? Ett sådant språk besitter Andrzej Tichý.” Sara Abdollahi om Andrzej Tichýs roman Händelseboken.
Read MoreKritik: Athena Farrokhzad och Burcu Sahin brevväxlar om Jamaica Kincaid
Athena Farrokhzad och Burcu Sahin brevväxlar om Jamaica Kincaids reseskildring Bland blommor, i vilken hon reser till Nepal för att samla fröer till sin trädgård. Men vad händer när Kincaid intar den resandes position och själv blir turist?
Read MoreKritik: Jonathan Bergsborn om "Den Gyllene Flottans seglats" av Alexander Ekelund
“Boken är därför framför allt en berättelse från den svenska arbetarrörelsens historia, som fram tills nu mestadels levt vidare genom blöta rövarhistorier eller enstaka pamfletter på radikala bokkaféer eller obskyra hemsidor som polkagris eller monoskop.” Jonathan Bergsborn om Alexander Ekelunds Den Gyllene Flottans seglats: Svenska anarkister och situationister i 1960- och 1970-talets vänstervåg.
Read MoreKritik: Recension av en kväll på Dans le Noir av Sinziana Ravini
“Vi är vad vi äter, sägs det. Men vad sker med oss när vi inmundigar maten i totalmörker? Vi blir något annat, av den tomhet, men också okända som talar inom oss. Vi blir varse inte bara om maten som sådan, utan också om upplevelsen av mat, av den upplevelseinriktade matindustri som tycks vilja säga oss att maten inte är sig själv nog.” Sinziana Ravinis recension av en kväll på restaurangen Dans Le Noir i Paris, där maten serveras i mörker. Från Ord&Bild 1 2023 tema Restaurangen och maten vi äter.
Read MoreKritik: Hjalmar Falk om “Omistliga änglar” och “Historiens ängel”
Idéhistorikern Hjalmar Falk om två böcker från Bokförlaget Faethon som berör judisk tradition, identitet och tänkande under 1900-talet utifrån Kafka, Benjamin, Scholem och Rosenzweig.
Read MoreKritik: Ann Ighe om "Min bokvärld" av Kerstin Ekman
Att skriva genom det lästa. Det är kanske främst det Kerstin Ekman gör tydligt att hon gör, och alltid har gjort, i den maffiga boken Min bokvärld” I essäboken Min bokvärld skriver författaren Kerstin Ekman om den litteratur som betytt mest. Ann Ighe har läst en författare som är en viktig del av såväl hennes egen som många andras bokvärld.
Read More