Ord&Bilds Svante Weyler och Lars Linder intervjuar Arne Ruth, då, 1981, kulturredaktör på Expressen, om den franska nyhögern och om andra högerrörelser. Ruths förutsägelser är emellanåt slående precisa.
Read MoreOrd&Bild nr 5 1994: Metarasism och krig i Ex-Jugoslavien. Psykoanalysen, solidariteten och demokratin
Renata Salecl, psykoanalytiker och kriminolog, skriver om ”metarasismen”, ett begrepp hon hämtat från filosofen Etienne Balibar. Metarasismen är inte rasbiologisk, utan tenderar istället att förstå raskonflikter som uppkomna ur ”oförenliga kulturella skillnader, livsstilar och traditioner”. Metarasismen är alltså kulturalistisk, men samtidigt ”ren och skär rasism, och är så mycket farligare som den framställer sig som sin motsats och förespråkar rasistiska metoder för att bekämpa rasismen”.
Read MoreReleasefest för På plats-numret!
Vi bjuder in till releasefest för nya numret På plats! Alla är välkomna till Crippas Café i Göteborg tisdag den 30 maj från kl 18 och framåt.
Read MoreOrdet: Byråkrati
Bild: Matts Leiderstam, ur verket "Det gemensamma"
Läs juristen Tormod Otter Johansen, om ursprunget till och betydelsen av begreppet "byråkrati", och om vad som är syftet med den himmelska byråkratin.
Read MoreKrönika: Kan Documenta lära av Aten?
Stavropoulou 15 i Aten. Foto: Andjeas Ejiksson
Vid konstutställningen Documenta som nyligen öppnade i Aten kritiserar ett av verken den fastighetsspekulation som pågått i staden sedan finanskrisen 2008. Konstnären och gästredaktören Andjeas Ejiksson kopplar det till Lisa Rosendahls text i Ord&Bilds nyutkomna byråkratinummer. Kan den internationella konstscenen verkligen skapa en solidarisk och ömsesidig relation med platsen där den verkar?
Read MoreSamira Motazedi: Möte med Reglernas utopi
Samira Motazedi
Det tycks vara svårt att skriva om byråkrati utan att blanda in sina egna erfarenheter, tänker Samira Motazedi, när hon läser David Graebers Reglernas utopi: Om teknologi, enfald och byråkratins hemliga fröjder. Hennes egna erfarenheter kommer både från födelselandet Iran och asylprocessens Sverige.
Read MoreKrönika: Att minnas framtiden
Magdi Saleh i rollen som Ilias i Jihadisten på Göteborgs Stadsteater. Foto: Ola Kjelbye.
Samtidigt som rapporter kommer om nya terrordåd, speglas verkligheten i föreställningen Jihadisten på Göteborgs Stadsteater och i Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Ord&Bilds redaktör Marit Kapla letar efter hopp och finner det i ett rum utan låsta positioner och i en uppmaning om att genomföra det omöjliga.
Read More