Konst och byråkrati uppfattas ofta som varandras motsatser. Men hur påverkas konsten av de byråkratiska ramverk – institutioner, ansökningsförfaranden, offentliga rum – som stödjer och omgärdar den? Läs Lisa Rosendahls text ur Ord&Bilds byråkratinummer, nr 1 2017.
Read MoreVinnaren av Författartåget 2018: Emla
På nattåget mot litteraturfestivalen Littfest i Umeå arrangerade tidskriften Ord&Bild en skrivartävlingen Författartåget tillsammans med förlaget Teg Publishing, Littfest och SJ. Alla på tåget var välkomna att delta och temat var Vatten. Här kan du läsa Kicki Fribergs vinnartext och juryns motivering!
Read MoreFeminism, materialitet och kroppens politik
Evelina Johansson.
Nymaterialismen är inte särskilt ny, menar Evelina Johansson, i en essä som tar oss från Mary Wollstonecraft till 2010-talets teoretiska diskussioner. Men den finns ändå med när feminismen återigen sätter det materiella i centrum och "låter politiken följa kroppen".
Read MoreUr arkivet: Den svenska kvinnorörelsen
Lydia Wahlström, f. 1869, d. 1954.
"Ty att den svenska kvinnorörelsen går fram mot seger, därom är icke tu tal." År 1911, ett decennium innan kvinnor fick rösta i Sverige, skriver Lydia Wahlström i Ord&Bild om kampen för rösträtt.
Read MoreOrd&Bild arrangerar skrivartävlingen Författartåget
Ord&Bild tar tåget till Littfest i Umeå den 15 mars. Gör det du med och delta i skrivartävlingen Författartåget!
Read MoreKritik: Nyateismen har inte gjort upp med bundenheten till det kristna arvet.
Varför har nyateistiska debattörer på senare tid blivit mer försonliga mot viss religionsutövning? Och varför har inte annars så debattlystna Christer Sturmark, Ann Heberlein och Annika Borg svarat på Mattias Martinsons kritiska essä, undrar Hjalmar Falk, som finner en fruktbar undersökning av religionsdebatten i en postkristen tid.
Read MoreUr arkivet: Åsa Arping om Ursula K Le Guins Mörkrets vänstra hand
Ursula K Le Guin, 1929–2018. Foto: Euan Monaghan/Structo.
Med anledning av författaren Ursula Le Guins bortgång återpublicerar vi Åsa Arpings recension av Mörkrets vänstra hand ur Ord&Bild nr 2-3, 2000. "Ett stilsäkert skönlitterärt inlägg i sin tids könsdebatt" menar Arping – originalet kom ut 1969 – men kritiserar Le Guins val av ”han” som det personliga pronomen som betecknar de androgyna varelserna på planeten Vinter. En synpunkt som pekar rakt mot nutidens flitiga bruk av ordet ”hen”.
Read More