I Gisslan behandlar Nina Bouraouis temat klass. Även om romanen skrevs förde både metoo och gula västarna ser Anneli Jordahl den som en hyllning till protesterna.
Read MoreTyst text
Koza Han, silkesmarknad i Bursa (Turkiet)
Foto av Adbar, från Wikimedia Commons Adbar / CC BY-SA
Vad består väven av, förutom tråd? I en personlig essä som tar avstamp i migrantens medpackade broderier och mattor, pekar Burcu Sahin mot den kunskap textilierna rymmer. Genom sin mors och mormors handarbete föreställer hon sig ett språk som går att känna.
Read MoreIntervju med Per Olov Enquist
1964 intervjuade Jonas Cornell och Leif Nylén P.O Enquist för Ord&Bild. Han har då skrivit tre romaner – ”Kristallögat”, ”Färdvägen” och ”Magnetisörens femte vinter”. På frågan om vilken form hans kommande romaner kommer ta sig svarar han: ”Livet är intellektuella arbetsprocesser, aldrig färdiga, alltid i rörelse – varför skulle då romanen vara något annat?”
Read MoreHur en indisk författare upptäckte Europa
Vad innebär det egentligen att vara en ”europeisk författare”? I en essä om hindiförfattaren Nirmal Verma söker Vineet Gill ett europeiskt kulturarv som vem som helst kan göra anspråk på, vars själva fundament utgörs av en ständig omförhandling. Vägran att införliva sig i en bestämd tradition gjorde Nirmal Verma till en genuint europeisk författare menar Gill – samma vägran gjorde honom till en autentisk indisk sådan.
Read More
Ett inställt samtal är inte ett samtal. Några tankar om före och efter Corona.
Foto: Ann Ighe
”Men – vi måste också hålla ögonen på förlusten av just den offentliga, publika delen av vår verksamhet: Samtalen, de öppna föreläsningarna. De ställs in på löpande band nu. I närtid har både Umeås Littfest, Poesimässan och Göteborgs romanfestival tvingats ställa in, för att nämna några lite större sammanhang där skribenter, läsare, tidskrifter och förlag kan ses. Vi på Ord&Bild känner oss oerhört molokna över att inte kunna delta, och inte heller kunna planera för något annat än en på obestämd framtid framflyttad release för nästa nummer.” Ord&Bilds Ann Ighe om coronatider, tidskriften och det offentliga samtalet.
Read MoreInta krisberedskap, de stora berättelserna anfaller! Dystopin och det ktoniska i svensk 2010-tals litteratur.
Joni Hyvönen har läst en mängd mörka framtidsskildringar i svensk litteratur från de senaste åren och frågar sig: “varför dystopin – nu?” Dystopins samhällskritiska filter gör att den ofta uttrycker en teori om världen, menar han, och därmed kan den kanske sägas återupprätta de stora berättelser som dödförklarats i den postmoderna eran – vilket enligt Hyvönen gör dystopin smygoptimistisk.
Read More
Kritik: This Life: Secular Faith and Spiritual Freedom
I svenske Yaleprofessorn Martin Hägglunds bok This Life: Secular Faith and Spiritual Freedom kombineras religionskritik med en kritik av kapitalismen. Anton Jansson har läst en bok som närmar sig de existentiella frågorna – vad gör vi med vår tid och vad innebär egentligen ett meningsfullt liv?
Read More