Jonatan Habib Engqvist blir från årsskiftet 2021 en av två redaktörer på Ord&Bild. Engqvist efterträder Marit Kapla som lämnade sin post i våras. Sedan dess har redaktören och ansvarige utgivaren Ann Ighe gjort två nummer tillsammans med redaktionssekreterare Joel Kellgren. Kellgren stannar kvar i redaktionsrådet, men nu är det dags för Jonatan Habib Engqvist att ta ett steg in i arbetet på Ord&Bild.
Read More
Hur har ultranationalismen kunnat överleva inom ramen för den spanska administrationen? Genom turerna runt kvarlevorna efter General Franco och alla de av inbördeskrigets offer som finns i massgravar undersöker idéhistorikern Karolina Enquist Källgren hur administrativa institutioner fungerar som bärare av ideologi.
Read More
Alice Hansen har läst diktsamlingen När min bror var aztek av Natalie Diaz, ett verk som får Hansen att fundera över hur dikten kan finna nya språk för att förmedla upplevelsen av historiskt såväl som pågående våld. Hansen tycker sig finna ett sådant språk hos Diaz.
Read More
I den ukrainska staden Dubno mördades nästan hela den judiska befolkningen under nazisternas ockupation. Anna Grinzweigs farföräldrar överlevde och fattade det ovanliga beslutet att stanna kvar i staden. Många år senare blir jakten på deras grav också en påminnelse om hur snabbt minnena av Förintelsen kan försvinna.
Read More
De senaste månaderna har vi läst många sensationslystna artiklar om folk som slåss om toapappersrullar, men de stora problemen är att den demokratiska insynen minskar och att det allmänna motståndet mot undantagstillstånden är så svagt. Den makt som medborgarna överlämnar till sina regeringar ger de själva upp, och när så en gång skett kan det bli svårt att återerövra den.
Read More
Henrik Jung har tagit sig an Theodor W. Adorno, och läst både Estetisk teori och Negativ dialektik, samt den tillhörande Adorno: Negativ dialektik och estetisk teori av Adornos översättare Sven-Olov Wallenstein. »Adornos filosofi kan ses som ett anti-systemiskt system, med ansatsen att genom begrepp artikulera det motsägelsefulla i det moderna samhället utan begrepp som a priori och från ovan underordnar sig och plattar ut sitt »andra» och dess verkliga motsägelser.» skriver Jung.
Read More
Sedan 1700- och 1800-talen finns en föreställning om att Indien i andlig mening har mycket att erbjuda Europa, men föga när det gäller politiska impulser. Girish Shahane argumenterar för att 1500-talshärskaren Akbars förhållningssätt till religion och samexistens har mycket att bidra med, till såväl europeisk som indisk politik idag.
Read More