Kritik: Maria Ramnehill om Fru Gregorius och Helga

"Även om litteratur alltid lever av litteratur, är det lätt att börja fråga sig vad det är med Doktor Glas som är så fantasieggande för senare författare. Alla böcker blir inte lika omtuggade, och få, eller kanske ingen annan svensk roman har blivit lika idisslad som just Doktor Glas. Vad gör den så speciell?" Maria Ramnehill om två nyutkomna romaner – Fru Gregorius och Helga – som båda spinner vidare på Hjalmar Söderbergs roman från 1905.

Read More

Kritik: Jenny Högström om Skärvorna av Bret Easton Ellis

Jenny Högström skriver om den skandalomsusade Bret Easton Ellis, som av många ansågs ha sina bästa texter bakom sig innan återkomsten med Skärvorna. En drygt 600 sidor lång roman om vuxenblivande, sex och våld i åttiotalets Los Angeles ger Högström känslan av att återbesöka ett helt författarskap.

Read More

PRISMA PALESTINA: Haidar al-Ghazali. Dikter från Gaza – del 3

Del 3/3 Haidar al-Ghazali, 19 år, är en palestinsk poet från Gaza. Hans dikter, som speglar det palestinska folkets lidande, har översatts till engelska, franska, turkiska, bulgariska, portugisiska och nu här till svenska. Han började publicera sig i tidskrifter redan vid tolv års ålder. Han har hunnit läsa ett år engelsk litteratur och översättning vid Islamic University of Gaza. Han är kulturredaktör på tidningen al-Yamamah. ”Jag drömmer om att få avsluta min universitetsutbildning utomlands, och om att förvandla mina livserfarenheter till böcker om kärleken och livet”, säger han.

Read More

Kritik: Erik Andersson om Över floden av Andrzej Stasiuk

“Landet är inte deras: inte marken, inte nationen, inte alltid språket heller. Hur bygger man upp en identitet? Jag tror att det är den frågan som innerst inne driver Stasiuks författarskap.” Andrzej Stasiuk är en författare som inte kan hålla sig borta från historien. Erik Andersson har läst Över floden, som möjligen är Stasiuks hittills mest innehållsrika bok.

Read More