Ett bildrikt nummer med Islandsberättelser i samtiden och »landet norr om Norden« som litteraturhistoriken Gunnar Ahlström skrev i en krönika om Malmfälten. För att närma oss det isländska berättandet bjöd vi in isländska poeter, författare och konstnärer tillsammans med skriftställaren och översättaren John Swedenmark. Här presenteras olika smakprov som kanske ger en känsla för samtidens magiska realism, realismens magi, eller åtminstone den mystiska vardag som vi lever i och som ofta finns som underton i det isländska sammanhanget. Swedenmark har både översatt och skrivit korta introduktioner till några texter från de senaste åren, och numret innehåller kortprosa, konstverk och dikter som samsas med samhällsanalys och utdrag ur mastadontromaner.
Read MoreOrd&Bild 1 2023
En restaurang har en entré, en personalingång, ett varuintag, ett avlopp och ventilation. Kanske en bakdörr där cykelbuden släpps in. Nu tar vi oss an både restaurangen och maten från andra håll, och frågade därför ett antal skribenter, poeter och konstnärer vilken ingång de skulle vilja ta.
Read MoreOrd&Bild 5 2022
Omslag (kollage) Ord&Bild 5 2022
I december 2022 skulle konstnären, poeten och filmaren Jonas Mekas fyllt 100 år. Vi uppmärksammar hans långa liv och verk i text och bild. Och våtmarker går som en röd tråd genom detta nummer. Eller ska vi skriva ett fuktigt stråk? Det handlar även om skrivande: Om dokumentär poesi, postmodernism, autistisk kärlek – och poesiåret 2022
Read MoreOrd&Bild 4 2022
Omslag Ord&Bild 4: Axel Straschnoy (museiänger ur Permsamlingen)
Arkivet: Ett nummer om DDR, Frauenliebe, fröbanker, minnesbrunnar, mänskliga kvarlevpr, Sydafrika, cykelflykt, Sasja Filipenko, Lotte Hahm, William Kentridge och en samling med insekter från Perm.
Read MoreOrd&Bild 2-3 2022
Omslag Ord&Bild 2-3 2022 av Behzad Khosravi Noori
Detta bildrika nummer handlar om barn, teve och kulturarv. Det kretsar en del kring kultur för barn, som oftast görs av vuxna med eller utan en medveten agenda, och också om vad konsten och kulturen vi mötte som barn betyder för oss som vuxna, vilka spår den lämnat i oss om man så vill. Och allt detta beror på att vi har pratat om barn, barnkultur och framför allt barnteve med Andjeas Ejiksson, Maria Lind och ett antal konstnärer och författare i över ett år. Dessutom har vi har rotat lite i arkiven.
Read MoreOrd&Bild 1 2022
Omslag Ord&Bild 1.2022
Många av bidragen i detta nummer vittnar om en spänning mellan Iran och dess gestaltning såväl i som utanför landet. Vi ger inte några anspråk på att presentera en helhetsbild. Tvärtom. Detta är ett nummer om Iran som tar oss runt jordklotet. Från Afghanistan till Kanada, från Panama till Sierra Leone, och via Indien till Linnégatan i Göteborg. Och bidragen handlar om litteratur och om språk, om miljöförstöring och krig, om olja och vatten. Vår förhoppning är att bidra till en lite mer mångfacetterad bild genom de reflexer och speglingar som uppstår i mosaikens skärvor. Författaren och journalisten Shora Esmailian har varit vår samtalspartner i stort och smått de senaste månaderna och bidrar till numret som både skribent och gästredaktör.
Read MoreOrd&Bild 5 2021
Omslag: Dániel Szalai, ur serien Novogen
Det här numret kan möjligen låta sig beskrivas som ett slags lägesrapport, en avstämning inför valåret och Ord&Bilds hundratrettioåriga utgivningsår. Ord&Bild har träffat poeten Dimitrij Strotsev och samtalar om poesi, motstånd och Belarus. Anders Teglund reflekterar kring situationen för plattformsarbetare i sin uppföljning till den uppmärksammade boken Cykelbudet. Ann Ighe skriver om stadsdelen Hagas förvandlingar sedan åttiotalets kamp mot grävskoporna, Jona Elings Knutsson funderar på August Strindbergs bilder av natthimlen, medan poeten Lina Hagelbäck skriver om katter och terapeuter. Anna Nero får syn på sitt eget begär när hon drabbas av Maisie Cousins fotografier och Daniel Szalai undersöker säregna manifestationer av relationer mellan människa och djur samtidigt som samhälleliga, politiska och ekonomiska paradoxer reflekteras i hönans öga.
Read More