Årets sista nummer av Ord&Bild bjuder på ett överflöd av essäistik, som tar oss till Hebriderna, Italien och Luleå. Dessutom blir det litteraturkritik, en novell, samt ett temablock om kulturpolitik. Ett område som hettar till, i kommun efter kommun. Läs innehållsförteckning och redaktionell inledning här!
Read MoreORD&BILD nr 3-4 2019: Brev
Nya Ord&Bild handlar om brev. Om brev som frågor och svar, som litteratur och förtvivlad bön. Om brev som kommer bort och brev som kommer fram, om brev som kärlek och om brev som fördömd form. Läs den redaktionella inledningen här, och du får en glimt ner i ett sprängfyllt kuvert. OSA.
Read MoreOrd&Bild nr 5 2018: Kulturrevolutionen
Omslag: Kajsa Bergström Feiff. Foton av Göran Sommardal.
Ord&Bild nr 5 2018 har den kinesiska kulturrevolutionen som tema. Gästredaktören Göran Sommardal har samlat debattinlägg, dikter, självbiografisk prosa om och från Kulturrevolutionen i Kina. Dessutom nytolkar Jila Mossaed och Lars Andersson den persiske poeten Hafez, Jonas Rasmussen introducerar den danske poeten Rasmus Nikolajsen och Marit Kapla vandrar genom Värmland i fotspåren efter Ellen Key och Selma Lagerlöf. Läs Göran Sommardals respektive redaktörernas inledningar plus innehållsförteckning här!
Read MoreOrd&Bild 5 2016: Antibiotikaresistens
Omslagsbild ur boken The Actinomycetes, Williams & Wilkins (1959). Ett tidigt fotografi av en bakterie- och svampodling, tryckt i original i boken Textbook of Agricultural Bacteriology, McGraw-hill Book Co. (1923).
Redan nu dör 700 000 människor per år i världen på grund av att antibiotika inte längre biter. Vi bad en läkare, en statsvetare, en filosof och en författare att beskriva problemet med antibiotikaresistens och de, dessvärre högst eventuella, lösningarna. Det är texter om en hårresande framtid – läs dem! Och så publicerar vi en specialskriven, brännande text av den brittiske postkoloniale teoretikern Paul Gilroy, om havet som binder oss samman och om "den banala godheten" som hoppet för en ny europeisk humanism.
Read MoreOrd&Bild 3-4 2016: Kulturarv
Det är dags att skärskåda det politiskt omstridda begreppet kulturarv. Har vi någonsin pratat så mycket om det? Och har vi någonsin varit så osäkra på vad det egentligen betyder? I Ord&Bilds temanummer undersöker vi kulturarv ur en rad olika perspektiv. För när det antroplogiska kulturbegreppet och idéer om att kultur kan ärvas av specifika befolkningsgrupper firar triumfer i extremhögerns kulturpolitik samtidigt som en kritisk, dekonstruerande tendens har skapat delvis nya berättelser om det vi trodde att vi visste – då är begreppet kulturarv, som delar och helhet, av högsta intresse.
Read MoreOrd&Bild 2 2016: Kreditupplysningstid – vardagslivets finansialisering
De senaste decennierna har vardagsliv och kultur flätats samman med den globala ekonomin på ett sätt som kommit att kallas finansialisering. Med hjälp av forskare och konstnärer fördjupar vi oss i den processen och dess effekter. Texterna berättar bland annat om en finansutbildning i samspel med kommersiella aktörer och överskuldsatta som känner sig som andra klassens medborgare. En kreditupplysningstid där medborgarna är transparenta och andra aktörer verkar i skuggorna.
Read MoreOrd&Bild 5 2015/1 2016: Guld
Det särskilda temat för det här numret, guld, har sprungit ur en längre tids samtal mellan Ord&Bild och Museet för glömska i Norrköping. Vi ville förstå den hunger som följt på finanskriserna och som också samexisterar med guldexploateringsprojekt av aldrig tidigare skådade proportioner – i Grekland, Peru, Brasilien, Kanada, Kongo och fler platser runt om i världen. Men vi ville också undersöka guldets laddning och bedräglighet, dess fruktansvärda baksidor och det motstånd som mobiliseras varhelst människor tvingas ta konsekvenserna av guldutvinningen.
Read More