I ”Lava, kött och meter” introducerar sociologen Karl Palmås den mexikanska hackern och filosofen Manuel DeLanda – en tänkare som via Deleuze vill förändra vår syn på den linjära historieutvecklingen. Historiska brytpunkter är inte alltid resultatet av tydliga orsaker som pekar framåt, menar DeLanda, utan lika gärna sprungna ur små händelser: ”Vid vissa tillfällen i historien kan små, av varandra oberoende företeelser, haka i varandra, för att skapa det som komplexitetsteoretikerna kallar en emergent helhet. Att skriva en icke-linjär historia är att berätta om de processer som gör att det historiska utfallet blir så mycket större än summan av de små händelser som förorsakat skeendet.” Eller med andra ord: Historien och dess brytpunkter finns där vi minst anar dem. Och därför blir vi aldrig någonsin färdiga med dåtiden.
Read MoreOrd&Bild nr 5 2016: Återupptäckten. Om den haitiska revolutionens viktigaste dokument
1804 fullbordades historiens hittills enda revolution där slavar själva inte bara utmanat och avskaffat slaveriet, utan även grundat en självständig stat. År 2010 hittade en ung doktorand ett exemplar av den länge eftersökta haitiska självständighetsdeklarationen i ett brittiskt arkiv. Carl Wilén diskuterar här hur upptäckten kan tillskrivas förmågan att följa historien längs andra linjer än nationsgränser.
Read MoreOrd&Bild nr 4 2017: Doften av Västerlandets undergång
I denna text från 2017 skriver genusforskaren Kristina Fjelkestam om behovet att ”förfrämliga” det förflutna och att ha en alternativ och ”queer” syn på tid och temporalitet. Texten utgår konkret från doften av parfymen ”Västerlandets undergång” som lanserades på 1920-talet, men handlar framför allt om behovet av att ständigt aktualisera dåtiden på nya och oväntade sätt. Vår förståelse av det förgångna får aldrig stelna till norm utan måste ständigt vara föremål för diskussion. Eller annorlunda uttryckt: Historien med stor H är en konstruktion som alltid måste utmanas från nya angreppspunkter.
Read MoreDigitalt jubileumsbibliotek nr 2
I samband med Ord&Bilds 125-årsjubileum publicerar tidskriften ett antal Digitala jubileumsbibliotek, som samlar äldre och nyskrivna texter ur tidskriften kring ett visst tema. Digitalt jubileumsbibliotek nr 2 handlar om själva jubileet. Vad har en tidskrift som Ord&Bild för roll i det offentliga samtalet, nu och då? Flera av texterna är transskriberingar av de samtal som hölls när Ord&Bild firade 125-årsjubileum i Göteborg lördag den 4 november 2017. Här länkar vi till samtliga texter.
Read More”Tidskrifterna väger upp nedmonteringen av dagspressen” – Sven-Eric Liedman om sju decenniers läsande av Ord&Bild
Tidskriften Ord&Bild firade sitt 125-årsjubileum den 4 november 2017 med en heldag av seminarier om kulturtidskriftens roll i offentligheten. Öppningstalare var Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idéhistoria vid Göteborgs universitet, och återkommande skribent i Ord&Bild sedan 1960-talet. ” Vi lever i vredens tidsålder men också struntpratets. Så mycket större anledning att vårda orden och bilderna.”
Read MoreTid, språk och transformationer. Några intryck av översättningarnas avtryck i Ord&Bild genom 125 år
En viktig del av tidskriftens verksamhet är att presentera nyöversatta texter. I Ord&Bild har läsarna fått möta många av världens främsta författare och tänkare, både sådana vars verk senare översatts mer frekvent och sådana som fortfarande inte finns att läsa på svenska någon annanstans. Ord&Bilds Annika Ruth Persson, Linda Östergaard och Patricia Lorenzoni delar med sig av inspirerade tankar om översättningar av olika författare, från W H Auden och Valerie Solanas till Friederike Mahyröcker och Davi Kopenawa.
Read MoreTid, kropp och litteratur – om Ord&Bilds 125-årsjubileumsnummer
I Ord&Bilds 125-årsjubileumsnummer skriver 13 skribenter om varsitt decennium. Flera av dem väljer att skildra tiden genom mänskliga livsöden – kroppar. Det blev utgångspunkten för ett av samtalen som hölls vid Ord&Bilds jubileum den 4 november 2017.
Medverkar gör författaren Aino Trosell som skriver i jubileumsnumret, idéhistorikern Katarina Leppänen och litteraturvetaren Sofia Gräsberg, verksamhetsledare vid Göteborgs Litteraturhus. Moderator är Marit Kapla, redaktör för Ord&Bild.
Read More